40 Günde Hafıza Geliştirme Araştırması


Birçok kişi için televizyon kumandasını nereye koyduğunuz hatırlamak dahi sorun olurken, ''hafıza şampiyonları'' bir defa da aşırı faazla listeleri söyleyebiliyor veya Pi sayısının yüzlerce basamağını aklında tutabiliyor. Konu ile ilgili çalışan araştırmacılar, gelişmiş hafızaya sahip olan insanların gerçekte herkes ile aynı beyine sahip olduğunu, normal bir insanın da yalnızca 40 günde hafızasını ikiye katına çıkarabileceğini kanıtladılar.
Araştırma Hollanda Radboud Üniversitesi tarafından, Dünya Hafıza Şampiyonası'na katılan ve en iyi 23 katılımcının beyni araştırıldı. aynı zamanda süper hafızalı araştırılan kişiler gibi sağlık durumu, aynı yaş ve beyin yapısı olan 23 normal kişinin beyni araştırıldı fakat hiç bir fark olmadığı ortaya çıktı. Fakat katılımcıların beyinlerinde olan bağlarda farklılıklar olduğu anlaşıldı. Bu demek oluyor ki en iyi olan katılımcıların beyin bölgeleri,değişik biçimlerde iletişim oluşturuyor.

Hafiza-gelistirme-yontemleri

40 gün boyunca eğitim

Beyin bağlarının geliştirilebilirliği bilindiği üzere görevliler, normal olan katılımcıların hafızalarını, beyinlerini geliştirmek adına uğraştı. Normal olan 51 katılımcıya 40gün sürekli her gün bir defa olmak üzere 30dk çalıştırma yapıldı. Araştırmacıların bulduğu hafıza yönteminin, deney yapılan insanların hafızasını 2 katından fazla geliştirdiği farkedildi. Çalışma öncesinde 72 kelime bulunan bir listeden yalnızca 26 kelime sayabilen katılımcılar, 40 günün sonunda 62 kelimeyi hatırlayabiliyorlardı.
En tuhaf sonuç ise, 40 gün 30dk çalıştırılan bu normal insanlar hafıza şampiyonasına katılan sporcular gibi beyin bağlantısı kurabiliyorlardı. Deney bittikten 4ay geçmesine rağmen eğitim gören insanların hafızalarının aynı kaldığı kanıtlandı.

Çalışmanın boyutu çok küçük

Araştırma az kişi ile yapılmış bir çalışma olduğundan dolayı öğrenilen sonuçlara bakılarak çokta heyecanlanmamak gerekiyor. Çok daha fazla kişi ile yapıldığında yeni bulunan hafıza tekniğinin bunun gibi sonuçlar verip vermeyeceği belli değil. Fakat bu araştırma, ''süper hafızalı'' insanların beyinini araştıran ilk araştırma niteliğindedir. Yani hafıza geliştirme konusunda araştırmalar yapmak için iyi bir başlangıç demektir.
Süper hafızalı insanların beyninin, normal insanlardan değişik olmaması tuhaf gelmesin. Neden derseniz bu yarışmaya katılan ''süper hafızalı'' kişiler, senelerce devam eden çalışmalar ile bu yetenekleri kazanmış. Yani hafıza şampiyonluğu için doğuştan bir yetenek kullanılmıyor. Bu da demek oluyor ki her insanda hafıza şampiyonu potansiyeli bulunuyor.

Hafiza-gelistirme-calismalari

Loci metodu ve öğrenme

Araştırma sonuçlarını göz önünde bulunduran araştırmacılar tekrar bir test yapmaya karar verdi ve bu defa ''süper hafızalı'' insanlar ile aynı demografik niteliklere sahip fakat hafıza kategorisinde hiçbir yeteneği olmayan 51 normal kişiyi 3 ayrı şekilde grupladı. Ayrılan 3 grupdan 2si değişik stratejiler ele alınarak eğitim gördü diğer grup ise hiçbir strateji uygulanmadan bağımsız eğitildi.
Loci metodu ismindeki stratejik eğitimi denenen grubun diğer gruplara kıyasla gözle görülür bir başarı sağladığı farkedildi. Eğitime başlamadan önce eğitimdekiler 26-30 kelime hatırlayabiliyorlardı, 40gün sonunda Loci metodu ile eğitim gören grup diğerlerine kıyasla 35 kelime daha fazla hatırlayabiliyordu. Bunun dışındaki yöntemin denendiği gruplar öncekine göre 11 kelime daha çok hatırlarken, bağımsız eğitim gören grup ise 7 kelime daha çok hatırlayabildiği sonucuna varıldı.
Eğitim bittikten 4ay geçti ve eğitim gören kişiler tekrar test edildi, Loci metodu denenen katılımcıların hala ilk zamana göre 22 kelime daha çok anımsayabildiği farkedildi. Diğer farklı yöntemlerin denendiği gruplarda bu hafıza gelişmesi kalıcı olmuyor.
Araştırma her ne kadar heyecan verse de kesin sonuçlar için bu konuda daha büyük kitleler ile daha çok araştırma gereklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder