Wikileaks Açıkladı CIA İstediğini Dinliyor


Wikileaks sitesinin geçtiğimiz gün yayınlamış olduğu belgeler gündemde şok etkisi yarattı. Vault 7 ismindeki belgelerin, Amerika Birleşik Devletleri istihbaratı olan CIA’in, takip etmek istediği kişileri hangi yöntemlerle takip ettiği ortaya atıldı. Wikileaks sitesine göre CIA, televizyonlardan otomobillere ve telefonlara bir çok akıllı cihazın sistem açıklarından yararlanarak veya bu akıllı cihazlara virüs bulaştırarak istediği kişileri takip ediyor, dinliyor ve hatta izliyor.
CIA bu iddia üstünde yorum yapılmayacağınız söylerken, ortaya atılan belgeleri inceleyen araştırmacılar bu iddianın mümkün olduğunu söylüyor. Akıllı cihazlardaki sistemlerin hacklenmesi, cihazlardaki güvenlik adına birşey kalmadığını da kanıtlar niteliktedir. Bu demek oluyor ki değil şifreleme yöntemleri, uçtan uca şifreleme bile bu şekilde çözülebiliyor ve okunabiliyor. CIA’in bu şekilde istediği telefon, bilgisayar veya akıllı her hangi bir cihazı dinleyebileceği belirtiliyor.
CIA'in bu yöntemi adeta kullanıcıların akıllı cihazlarını kendine çalışan bir casusa dönüştürüyor. Duyurulan belgelerde, yalnızca bu akıllı cihazlardaki verilerle kalmayıp, akıllı cihazın olduğu yerdeki bütün sesleri ve görüntüleri de kaydettiği söylentiler arasında.

cia-wikileaks-Weeping-Angel

Akıllı Televizyonları Dinliyorlar!

CIA ve MI5 beraber geliştirdikleri ve amacının samsung televizyonları dinlemek olduğu Ağlayan Melek (Weeping Angel) ismindeki program, televizyonların kapalı gösteriyor ve gizlice bulunduğu yerdeki tüm görüntü ve sesi dinleyebiliyor. Yani kapalı sandığımız televizyonumuz mikrofonu ile bir ajan haline dönüşüyor.
Samsung firması bu konuda açıklama yapmadı fakat Microsoft ve Apple şirketleri araştırdıklarını söyledi. Apple şirketi, yaptığı son güncelleme ile  iOS 10.2.1’de, bu söylenen açıkları kapattığını duyurdu ve bütün müşterilerini en son güvenlik tedbirlerini almak için cihazlarını güncellemesini duyurdu. LG şirketi ise bu açığın yalnızca samsung için değil bütün teknoloji şirketlerinin hasar göreceğini söyleyerek, diğer bütün firmalarla, iş birliği yapmaya olumlu baktıklarını ve bunun güvenlik konusunda olduğunu açıkladı.




CIA’in Sıradışı Yöntemleri Deşifre Oldu

Wikileaks sitesi, CIA’in bu yöntemlerinin, devletgörevlileri ve CIA çalışanları içinde hiçbir güvenlik olmadan birbirleri ile paylaşıldığını belirtti. Wikileaks sitesine de devlet için görevli bir hackerın ulaştırdığı dosyalarda birkaç milyon kod olduğu belirtiliyor. Wikileaks sitesi bunların, CIA’in yasa dışı takibinin önemli bir kısmını oluşturduğunu söyleniyor.
 
Bu tehlikeli kodların duyurulması şirketlerin açıklarını kapatmaları açısından iyi bir gelişme olsa da bütün hackerlar da erişim sağlamayı amaçlıyor. Akıllı cihaz kullanıcılarının dikkatli olması ve gelecek olan işletim sistemi güncellemelerini zaman geçirmeden yüklemesi öneriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder