Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri, insansız hava araçları uçak ve helikopterlerin konum işlemlerinde GPS ihtiyacına çözüm buldu. TSK ve emniyetin hava sahasında konumlarını net bir biçimde öğrenme ihtiyacını karşılamak amacıyla Ar-Ge çalışmalarına başlayan STM, sonunda çalışmalarını bitirdi.
İHA, uçak ve helikopter gibi hava sahasında net bir konum bilgisini veren GPS sistemine ihtiyacı ortadan kaldıracak ve bu konuda bağlılık bitirecek milli bir yöntem bulundu. GPS sisteminin dezavantajlarını yok eden TerraFlite adındaki ürünün en kısa zamanda TSK araçlarında kullanılacağı belirtiliyor.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerine bir çok konuda destek veren STM, devamlı bu kurumlardaki gereksinimleri çok iyi araştırarak, bu sorunlara çözümler sunuyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet ekipleri için hava sahalarında konum belirlemede net bir biçimde sorun yaşanmaması için konumu tespit etmek adına öalışmalar yürüten STM mühendisleri, Ar-Ge çalışmalarının sonlarına geldiğini açıkladı.
Hava sahası araçlarda gereksinim olan konum tespiti GPS cihazları tarafından yapılıyordu ve en ufak iklim koşulları, yağış vs. gibi koşullarda sorunlar ortaya çıkabiliyordu. Bu yüzden hava araçları düşebiliyor yanlış konum bilgileri oluşabiliyor hatta kullanılamıyordu.
Yeni Yöntem İlk Helikopterler İçin Geliyor
Savunma Teknolojileri ve Mühendislik AŞ (STM), bu alandaki sıkıntıya çözüm bulmak için 2012 senesinde Ar-Ge çalışmaları başlamıştı. Bu konuda, hava sahasında GPS bağımlılığı olmadan kendi konumunu tespit etmek açısından bir algoritma yapılarak uluslararası patenti alındı.
Bu Ar-Ge çalışması sonunda demo olarak bitiren STM, 'TerraFlite Hava sahası için net Konum tespiti Sistemi'yle GPS sisteminin çalışmadığı zamanlarda hava sahası araçları için net bir konum tespiti bulmaya yönelik teknoloji cihazının ilk versiyonu helikopterlere takılacak.
Savaş ürünlerinde ve savunma sistemlerinde en ciddi bilgilerden bir tanesi harekat ederken anlık doğru konum bilgisidir. Bunun için hala GPS sistemi kullanılmaktaydı. Barışta GPS kullanılırken savaş sırasında ne kadar GPS yönteminin kullanılacağı şüphe içerisindeydi ve bu ciddi bir tehtid oluşturuyordu.
GPS sistemi, uyduyu kullanarak konum buluyordu. Uydu ne kadar fazla ise konum netliği de o kadar iyileşiyordu. Fakat bu konum tespiti uydudan yapıldığı için uydu sinyalleri ilerleyen teknoloji ile kesilebiliyor, konumlarda oynamalar yapılabiliyordu.
ELEKTİRİKLER KESİLDİĞİNDE KULLANILACAK EL FENERİ
TerraFlite teknolojisi, GPS sisteminin zorlandığı hatta kullanılamadığı zamanlarda hava sahasında bulunan temel aviyonik aletlerin bilgilerini işleyerek yer ve yükseklik için net bir konum bilgisi tespit ediyor. GPS milli bir sistem değildi ve savaş zamanı veya zorlu hava koşulları sırasında GPS kullanılamadığı taktirde devreye girecek olan milli sistem TerraFlite, pilotlara gerçek konum tespiti sunacak.
Hayati öneme sahip olacak TerraFlite sistemi 'elektrik olmadığında el feneri gibi' örneğiyle önemine bir kez daha dikkat çekiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder