Alan adı (Domain) Alırken Bunlara Dikkat Edin

Hayatımızın adeta internet olduğu son 10 senede her gün hatta her saat firmalar, şirketler vs veya kişisel amaçlar için çok sayıda domain alınıyor. Ülkemizde internetin ilk zamanlarında (90ların sonu), alan adları genel olarak boştu. Bu zamanı düşünen kişiler o günlerde kafayı çalıştırdı bu konuda yatırım yaptı. Artık kolay kolay istediğimiz alan adını alamıyoruz sebebi ise dolu olması. Peki bu alan adı neden bu kadar önemli? Nasıl olmalı? Nelere dikkat etmeliyiz? inceleyelim...
alan-adi-nasil-olmali
Domain yani alan adı Nedir?
Aynı şeylerdir. Domain veya Alan adı, url kısmına yazılan ve tek IP adresinin temsilcisi, uzantısı bulunan (.org, .xyz, .com, .net,) isimdir.

Domain Neden Olmazsa Olmaz?
Domainler site kimliğinin akılda kalan kolay halidir. Sitenize girmek isteyen kişilerin akılda tutabilmesi için site ip adresi yerine bizim ip adresini isim ile temsil etmemize yarıyor.

Peki bu Domain (Alan Adları) Alınırken Nasıl Bir Yol İzlemeliyiz?
Dikkat etmeniz gereken can alıcı nokta burasıdır. Domain SEO konsunda çok önem arz ediyor. Mesela google web sitemizi ön belleğine alırken,bizim alan adımızla sitedeki içerikler arasında bağ kurarak göz önünde bulundurur. Yani sitenizin içinde bulunacak, paylaşacağınız yazılar vs. hangi konuda olacaksa alan adınız da bu konu ile alakalı olursa google ve diğer arama motorları sitenizi sever.

Alan Adı Nasıl Olmalı?
- Alacağınız alan adı insanların aklında kalsın.
- Alan adınızın içerisinde tire (-) benzeri karakterler bulunmasın. Tire ile ayırmaktansa birleşik kalması daha iyi.
- Alacağınız alan adının internette çok aranan kelimelerden olması daha iyidir.
- Herkes alan adının .com olması gerektiğini söyler ama bana göre bu yanlış bir düşüncedir. Çünkü google'ın bile kendi sitelerinden bir tanesi .xyz uzantılıdır. Yani önemli olan uzantı değil akılda kalıcılığı ve içeriğidir.
- Bazı alan adları oluyor ki, kullanıcılar bu alan adlarını yalnızca sub domain [alt alan adı] için satın alıyorlar. Mesela hatti.com alan adı ilk okunduğunda akılda kalıcı değildir ve herkese kötü gelebilir. Fakat ön alan adı yani sub domain olarak kullandığımızda aşırı güzel bir duruma giriyor. Örneğin sohbet.hatti.com, saglık.hatti.com, doktor.hatti.com , tatil.hatti.com gibi hem seo hem akılda kalıcılık açısından mükemmel bir domain olabiliyor.


Toparlayacak olursak domain yani alan adı alınırken ne gibi şeylere dikkat etmeniz gerektiğini, aklımıza gelenleri söyledik. Unuttuğumuz, sizlerinde aklına gelenler varsa yorum yaparsanız hepimize yardımcı olursunuz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder