Hackerlar evinize kolaylıkla girebilir

Uzmanlar, piyasada akıllı olarak bilinen cihazların gerçekte ne kadar akıllı olduğundan şüpheli. Güvenlik ve veri gizliliği konusunda 'çok akıllı olmayan' aletlerin kullanımı fazlaca güvenlik açığına neden olabiliyor.

siber-guvenlik-uyari
Dünyaca ünlü antivirüs şirketi olan Bitdefender şirketinin önde gelen uzmanlarına göre veri paylaşımı yapan akıllı cihazların artması bu konu üzerinde çalışan kötü amaçlı yazılımları da doğuruyor. Bu 'Sözde akıllı' cihazlar genel olarak Android tabanlı işletim sistemlerinde çalışıyor. Bu kullanılan Android işletim sistemide saldırıların giderek yükseldiği işletim sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. 2017 senesinin teknoloji trendlerinin bulunduğu CES 2017 fuarında tanıtılan cihazların çoğunda asıl sorun toplanan bilgilerin zararsız gibi bilinmesidir. Fakat veri madenciliği yöntemleri geliştikce ve bu toplanan bu verilerin sayısı arttıkça risk de büyüyor.
Mesela, akıllı bilinen bir saç fırçası, ivmeölçer, jiroskop benzeri sensörleri ile üç eksendeki el hareketlerinizi rahatlıkla algılayabiliyor. Alette bulunan mikrofon, saçınızın ıslak mı, yoksa kuru mu olduğunu anlamak için kullanılıyor. Bu sözde akıllı saç fırçası bizden topladığı tüm bu verileri telefonunuzdaki bulunan yardımcı bir uygulama ile paylaşıyor.
Yenilerde akıllanan bir diğer eşya diş fırçası ise tam anlamıyla nereyi fırçaladığınızı anlayabiliyor ve o bölgeyi fırçalarken süre, sıklık gibi verileri kayıt kaydediyor. Toplanılan veriler yine bir telefon uygulaması ile paylaşılıyor.
akilli-cihaz-teknolojisi-dikkat
 Akıllı yataklar da siz uyumadan önce ayaklarınızı ısıtıyor, horladığınız zaman size en uygun yatış pozisyonunu sunuyor. Uyuyan kişinin cep telefonuna bağlanıp fotoğraflarını ve uyku analizini kayıt altına alıyor.
Toplanmıl olan bu veriler her ne kadar önemsiz görünürsede, tüm bu akıllı cihazlarınızdan toplanan veriler bir araya geldiğinde hayatınızla ilgili ayrıntılı bir resim veriyor. Bu toplanmış olan verilere kötü amaçlı kişiler ulaşırsa yaşanabilecek güvenlik ve gizlilik sorunları hayal bile edemeyeceğiniz problemlere yol açabilir.
Akıllı cihazlarınıza bağlanan dahili kamera ve mikrofon gibi cihazlar ise çok daha ciddi riskler doğurabiliyor. Banyo ve yatak odası evdeki en mahrem yerler, bu mahrem odalarınızda bulunan akıllı cihazların tüm kişisel anlarınıza erişim imkanı vardır. Bu akıllı aletlerdeki güvenlik açıklarından yararlanan kötü niyetli kişiler ise bu özellikleri kolaylıkla suistimal edebilir.
Bunların dışında internete bağlı olan cihazlar kullanılarak güçlendirilmiş DDoS saldırılarıda bir diğer ciddi güvenlik sorunudur. 2016 yılında kendinden söz ettiren ve 2017 yılında da katlanarak büyümesi beklenen DDoS saldırılarında, bildiğimiz yollardan farklı olarak IP alabilen yani internete bağlı olan akıllı cihazlar internet saldırıları için birer asker gibi kötü amaçlı kişilerin hizmetine geçiyor.

İnternete bağlanan aletlerin yüzde 69.5 gibi bir oranında buna benzer savunmasız alan olduğuna dikkat çeken Bitdefender uzmanları da bu internete bağlanabilen cihazların çok hızlı çoğalmaları ile internetin ne kadar kırılgan olduğunu belirtiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder