VPN Hizmetleri Engellendi!


Facebook, WhatsApp ve Twitter gibi pek çok farklı sistem için yapılan engellemeler VPN kullanıcısını arttırdı ve yapılan açıklamalarda VPN servislerinin kapatılacağı söylendi.

vpn-bilgisayar-haber
BTK tarafından GSM şirketleri ile yapılan görüşmelerde şirketlerden VPN kullanımının engellenmesi istendi ve bu isteğe olumlu yanıt alındı. Uygulanacak engelleme işlemlerinden sonra Türkiye'de erişimi durdurulan sosyal ağlara çoğu VPN üzerinden erişim yok. İlerleyen zamanlarda yeni engellemeler ve yasaklamalar yapıldığında kullanıcılar cep telefonlarından veya bilgisayarlardan hiçbir biçimde sosyal ağları kullanamayacak.
VPN Servisleri de Kara Listesinde
Tüm Dünya'da hizmet veren bir çok özel VPN servisi olduğu için bütün VPN hizmetlerinin engellenmesi mümkün olmayacak. Ama kullanılan popüler hizmetler ve milyonlarca kullanıcının tercih ettiği servislerin engellenecek olması bir çok kişinin erişim sıkıntısı yaşamasına sebep olacaktır.
Bu zaman kadar çoğu farklı bilgi ve iddianın duyulduğu VPN hizmetleri için şimdiye kadar resmi bir duyuru yapılmadı. Ama popüler olarak kullanılan çoğu VPN servisinin bağlantıların başarısız olduğu ve Türkiye ile bağlantı kuramadığı söyleniyor. İlerleyen zamanlarda bu konudaki durumun netlik kazanması beklenmektedir. Ama internetteki engellemelere VPN hizmetleri de dahil olduğunda Türkiye'deki internet kullanma özgürlüğünün ciddi bir darbe almasına sebep olacaktır.


Peki Nedir Bu VPN?
VPN, ilk zamanlar en çok kurumsal alanlarda, güvenli veri transferi için tercih ediliyordu. Fakat, hem internet kullanıcısının ciddi ölçüde artması hemde kullanıcıların kişisel güvenlik konusunda bilgi sahibi olması, VPN kullanım seviyesini arttırdı.
Kısaca VPN, internet bağlantısını güvenli yapan sistem olarak açıklanabilir.
İnternet siteleriyle yapılan bağlantılar, okunabilir ve takip edilebilir olarak sağlanmaktadır. Kullanıcı ve internet siteleri arasında, şifreli okunamayan ve takip edilemeyen bir köprü kuran VPN, bu sayede bağlantıyı güvenli kılıyor ve anonimlik kazandırıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder