Dolunay 68 Yılda Bir Böyle Oluyor! 14 Kasımda!

Ay 14 Kasım’da , Dünya’ya en yakın konumda olacak. Dolunay, 68 sene aradan sonra ilk defa %14 daha büyük ve %30 daha ışıklı olacak. NASA 21. yüzyılın büyük ve yakın dolunayı olacağını açıkladı.

super-ay

Ay, 68 seneden sonra ilk defa Dolunay olarak Dünya'ya en yakın konumda olacak. NASA, 14 Kasım'da gerçekleşecek 'süper Ay'ın 21. yüzyılda oluşacak en büyük ve en yakın dolunay olacağını açıkladı. NASA'nın yaptığı açıklamada, '14 Kasım'da gerçekleşecek dolunay yalnızca 2016 yılının değil, 21'inci yüzyılın da en yakın konumdaki dolunayı' dedi. Ay'ın dolunay olarak 25 Kasım 2034 yılına kadar Dünya'ya hiç bu kadar yakın konumda olmayacağını açıklayan NASA araştırmacıları 'Ay, ufuğa yakın olduğu zamanda ağaçların, evlerin veya yerde duran diğer nesnelerin arasından göründüğünde doğal olmayan bir biçimde büyük görünecektir' ifadelerini kullandı. Ay'ın büyük görünme sebebi dolunay hâli ve Dünya'ya çok yakın olacağı tarihlerinin aynı anda olmasından kaynaklanmaktadır. Ay'ın bu kadar büyük olmasının optik bir iluzyondan ibaret olduğu açıklanıyor.

EN SON 1948'DE OLMUŞTU
Ay 68 seneden sonra ilk defa diğer dolunaylara göre %14 daha büyük ve %30 daha ışıklı görünecek. 14 Kasım tarihinde Türkiye saatiyle 15.53'te Süper Ay görülecek. Eliptik yörüngesi bulunan Ay, Dünya ile en yakın konumda yeryüzünden 48280 m² uzaklıkta bu olaya yerberi deniyor. Ay Dünya'ya en son 1948 yılında bu kadar yakın olmuştu.



DOLUNAY NEDİR?
En dolgun yani tam yuvarlak olduğu zamana dolunay denir. Dolunay 2 gün boyunca devam eder.

YENİ AY YANİ İLK DÖRDÜN AY NEDİR?
14 gün boyunca ayın büyümeye başladığı dönemdir. Yani bu dolunay olmadan önceki zamandır.

SON DÖRDÜN AY NEDİR?
Dolunay bittikten sonra ay giderek küçülmeye başlar. 13 gün boyunca devam eder bu süreye Son Dördün Ay denir.

KARANLIK AY NEDİR?
Son dördün ay bittikten sonra Ay 1 gün boyunca karanlık olur. Bu süreye Karanlık Ay denir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder