Lenovo, sattığı bilgisayarlara Superfish isminde kötü bir yazılım yüklediği öğrenilince suçu kabul etmişti, Fakat konu ile ilgili bu virüsler hakkında nedir? ne yapar? Hiç bir bilgi vermemişti. Artık bilgisayarlara Superfish’i yüklemeyeceği sözünü veren Lenovo, şimdiye kadarki Lenovo laptoplarından virüsü nasıl sileceğimize dair de bir bilgi vermedi.
Superfish virüsü, aslında reklam yazılımı fakat kötü amaçlarda kullanılabilen yönleri bulunuyor. Bu reklam yazılımı, bilgisayarınıza habersiz bir Proxy kurarak ziyaret ettiğiniz bütün sitelerdeki şifreleme sertifikasını kopyalayarak sitelerdeki reklamların yerine kendi reklamını gösteriyor. Bununla beraber hangi siteleri çok ziyaret ettiğinizi de öğrenerek, ona uygun reklamlar gösteriyor. Güvenli diye bildiğimiz HTTPS ile korunan sitelere kendi kopya sertifikasını eklediğinden dolayı normalde takip edilemez bu bilgilerimizi takip ediyor durumuna düşüyor ve 'man in the middle attack' için gerekli ortamı sağlıyor. Unutmadan birşey daha yazılım devamlı arka planda çalıştığından dolayı sistem kaynaklarını kullanıyor ve pil ömrünü azaltıyor.
Bu yazımızda Lenovo bilgisayarınızda Superfish virüsü var mı? ve varsa Superfish virüsünü silme yöntemini anlatacağım...
Superfish Virüsü Hangi Lenovo bilgisayarlarda yüklü geldi?
Lenovo’dan bu soruya cevap vermedi. Şirket konuşanının açıklamasında, sadece kötücül virüsün tüketici sınıfı makinelere yüklendiği söylendi. Lenovo'nun forumlarında Superfish’in 2014 senesi ortasından sonra satışa sunulan bütün modellerde Superfish virüsü olduğu tahmin ediliyor. Myce sitesi haberine göre Lenovo G50, Y50, Z40, Yoga 2 Pro ve Z50 modellerinde bu virüs bulunuyor.
Bilgisayarımda Superfish var mı?
Bilgisayarınızda Superfish var mı? Bunu anlamak çok kolay. Superfish virüsü, girdiğiniz sitelerde bulunan görseller üstünde çalıştığından dolayı, görsel araması yaparsanız 'powered by VisualDiscovery' diye bir yazı bulunduran reklam görürseniz, virüs var demek oluyor.
Bilgisayarınızda Superfish virüsünü buradaki siteye girerseniz de kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bu siteye girdiğinizde, 10 saniye bekliyorsunuz kontrol başlıyor. Kontrol sonunda sizden sertifika onayı istenirse asla kabul etmeyin Hayır deyin ve 'Load content' yazısını görürseniz de asla tıklamayın. Bu gördüğünüz iki uyarı ile birlikte kutu içinde 'Yes' yazısını görürseniz bilgisayarınızda Superfish var!
Denetim Masası>Program Ekle Kaldır'a girdikten sonra bilgisayarda bulunan programlar içinde VisualDiscovery’i bulun. Bulursanız, Superfish’in içinde olduğu bu programı hemen kaldırın. Sildikten sonra bir virüs taraması yapmayı unutmayın. Lenovo kabul ettikten ve bu problem duyulduktan sonra antivirüs motorları artık Superfish’i virüs olarak görüyor. Tarama yaparak virüsün tamamen silindiğinden emin olabilirsiniz.
Bitmedi son bir işlem daha kaldı:
Zararlı sertifikayı kaldırmak
Çalıştır aracını açın{Windows tuşu+R}. certmgr.msc yazın, bilgisayarınızdaki sertifika yöneticisini açılacaktır.
Burada, sol menüde ikinci sıradaki, 'Güvenilir kök sertifika yetkilileri' kısmına çift tıklayın. Bu kısımda tüm güvenilir kök sertifikaları bulunuyor. Superfish'i bunların arasından bulun ve sağ tıklayıp silin.
Bunları yaptıysanız Müjde:Bilgisayarınızda Superfish vürüsü kalmadı. Bu konudan dolayı Lenovo'ya açılan davalar devam ediyor ve şirketin sıkıntılı zamanlar geçirdiğini de belirtmek isterim.
Bunları yaptıysanız Müjde:Bilgisayarınızda Superfish vürüsü kalmadı. Bu konudan dolayı Lenovo'ya açılan davalar devam ediyor ve şirketin sıkıntılı zamanlar geçirdiğini de belirtmek isterim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder