Dünya'ya Benzeyen Bir Gezegen Bulundu

Komşumuz olan güneş sisteminde bulunan Dünya'ya benzeyen gezegen şaşırttı. BBC'nin yayınladığı bir habere göre hayatın olma ihtimalinin bulunduğu ve Dünya'ya çok benzer en yakındaki gezegen, komşu güneş sisteminde keşfedildi.

Güneş Sistemi de yakında bulunan yıldızları ve etrafındaki diğer gezegenleri inceleyen bilim adamları Proxima Centauri sisteminde bulunan Dünya ile neredeyse aynı boyutlarda olan bir gezegeni farketti.
Bilim adamları, bu gezegenin yıldızdan uzaklığının ve yörüngesinin su oluşumu için gayet uygun şartlarda olduğu düşüncesinde.
Proxima güneş sistemi, Bizim gezegenimizden 30 trilyon km uzaklıkta. Günümüzdeki teknoloji ile bir uzay aracının diğer komşu güneş sistemine gidebilmesi için binlerce sene geçmesi lazım.
''Soluk Kırmızı Nokta'' isimli projenin baş ismi Guillem Anglada-Escude, 'Tabi ki şimdiki teknoloji ile oraya gidebilmek hayalden ibaret. Fakat bir gün diğer komşu güneş sistemine bir araç göndermeyi ciddi anlamda düşünmemizde bir sakınca bulunmuyor' diye açıkladı.
Bu senenin başlarında Rus milyarder Yuri Milner, 100 milyon dolara kadar bir proje başlatmıştı ve topladığı ekipten galaksiler arasında yolculuk yapabilen küçük uzay araçları geliştirme emri vermişti.
Yuri Milner'in finansör olduğu geliştirme projesi teoriden pratiğe geçerse, Proxima Centauri'ye gidebilmek bin seneler değil, sadece birkaç on yıl olabilir.
Proxima'da keşfedilen gezegenin ne kadar yaşanabilir olduğu hakkındaki konular şimdilik spekülasyondan ibaret uzun bir süre de öyle olacak gibi görünüyor.
Londra'da bulunan Queen Mary Üniversitesi'nden gökbilimci araştırmacılar, incelemelerin daha ayrıntılı devam etmesi gerektiğini söylüyorlar.
''Proxima b'' ismi verilen gezegenin keşfedilmesi ise HARPS isimli günümüzün son teknoloji ürünü bir spektograf sayesinde oldu.
Uzunluğu 3,6m olan bir teleskopun üstüne takılan spektograf, yıldızların etrafındaki gezegenlerle etkileşimlerini ve yaydığı titreşimleri inceleyebiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder