Gümrük vergi sınırı değişiyor dikkat!

Gümrük muafiyet sınırı değişiyor. Eski 75 Euro'ya kadar sipariş verebildiğimiz sınır artması beklenirken düştü!!! Herkes tepkili!!!!
gumruk-vergi-siniri

Ülkemizde yurt dışından alınan e-ticaret yani internet ortamı ürünlerinde gümrük sınırı yani Türkiyeye verebileceğimiz en yüksek fiyat sınırı olan 75 Euro artık 30 Euro‘ya düştü. Yurt dışından alışveriş yapanların bu sınırın artmasını beklerken sınırın daha da düştü. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Türkiye'de bulunan şirketlerin isteği üzerine bu alışveriş gümrük sınırını düşürdüğünü biliyoruz.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci bunun üzerine yaptığı yorumda, 'Araştırdık. Ülkemizdeki e-ticaret şirketleri dışarıya ürün gönderdiğinde diğer ülkerin gümrük oranları ile, Türkiye'nin dışardan e-ticaret ile ithal getirdiği mallara gümrük muafiyetinin daha fazla olduğunu tespit ettik. Önceki günlerde bu önerisini Bakanlar Kuruluna sunduk ve bu günrük muafiyet sınırı 30 Euro'ya indi. Avrupa ülkerei bu gümrük muafiyet sınırını 22,5 Euro olarak tutuyor. Sebebi ise başka etkileri de bulunuyor. Bakanlar Kurulunda imzadan atıldı, inşallah ilerleyen günlerde de Resmi Gazete kullanılarak duyuru yapılacak ve yürürlüğe girecektir.' diye konuştu.



Diğer taraftan konuya tepki gösteren kullanıcılar Change sitesinde bir imza kampanyasına başlayarak bu gümrük muafiyet sınırının en azından önceki gibi olmasını istiyorlar.

Düzenlenen imza kampanyasında, 'İyi günler, gümrük vergi (muafiyet) sınırının 30 Euro yani şaka gibi bir sınıra indirileceğini öğrendik. Bu sınırlama demek oluyor ki, alışveriş yaparken yurtdışından ciddi bir alışverişe izin vermiyoruz ve yurtiçinden birşey alırken mevcut ücretlere katlanmaya mecbursun anlamındadır. Yurtdışından birşey alırken ayakkabı, teknoloji ürünleri, telefon, elektronik ve daha bir sürü ürünü Türkiye ücretinin hemen hemen yarı fiyatına sipariş verebiliyorduk. Bununla bereaber uluslararası e-ticaret şirketlerinin müşteri odaklı iş yapıyor olması da farkıydı. Ancak bu sene yapılacak olan sınırlamayla 30 Euro'dan fazla olan her sipariş için minimum %18 vergi vermek zorundayız. Çok az kişi yurtdışından sipariş vermesine karşılık, bu kişilere de 75 Euro gibi zaten düşük olan bir sınırda bile alışveriş yapabilme özgürlüğüne bu biçimde sınırlandırma getirilmesini istememekteyiz.' diye belirtildi.

Bu gümrük muafiyet vergi sınırının düşmesi hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

1 yorum:

  1. Yerli ürünler öncelikli olarak kullanılmalı ama sınır çok düşük, ayrıca yurtdışından alınan ürünün yerli karşılığı yoksa ne olacak? Bir de kitaplara da gümrük vergisi uygulanması çok yanlış, örneğin tezi için kitap temin etmek isteyen öğrenci ne yapacak, bir kitap zaten 15-20 $. Doğru bulmuyorum sınırlamayı...

    YanıtlaSil