Telefon Kullanıcıları Dikkat Güncelleme Virüsü

Android güvenlik uzmanları ve Android sistemler alanında çalışmalar yürüten geliştiriciler sanki yeni bir güncelleme varmış gibi davranan virüs keşfetti. Bu bulunan virüs Adobe Flash Player uygulamasının güncellemesi varmış gibi gösterse de bu virüslerin sadece Adobe Flash Player için olmadığı düşünülüyor.
telefon-virüs-belirtileri

Adobe Flash Player'ın güncellemesi bulunuyormuş gibi bildirim butonu çıkaran ve bu güncellemeyi yüklerken bizden birkaç özel izinler alıyor bu şekilde de cihaza tam erişim izni alıyor. Bu virüs telefon ile senkronize yapıldıktan sonra bu telefonda yapılan her işlemi inceliyor kaydediyor. Bu virüs, bütün özel işlemlerinizi (video, mesaj, konuşmalar, fotoğraflar) doğrudan cloud olarak yedekliyor ve bu yüzden cihazınızdan özel dosyaları ya da bu virüsü silseniz bile özel dosyalarınızın başka kişilerde de olma ihtimali yüksektir. Genel olarak sosyal medya ve erotik siteler ile telefonlara bulaştığı anlaşılan bu virüsün, milyonlarca telefonda aktif olduğu düşünülüyor. Bu virüse gerekli kullanım izinlerini verirken bir kez daha düşünmenizi öneriyoruz.







Virüs Bulaştığını Nasıl Anlarız?
 
Bahsettiğimiz bu virüs, ünlü antivirüs programları ile bilinen Eset grubu tarafından bulundu. Virüsün bulaştığı cihazlar her yeni dosya vb. ekran açtığınızda sanki bu açılan eni ekranı 2 kez açıyor gibi işlem yapacak hem de devamlı cloud sistemlere yedekleme yaptığı için telefon batarya ömrü aşırı düşecek bunun yanında performans düşüklüğünden de anlayabilirsiniz. Eset ekibinin yaptığı duyuruya göre telefona bir kez bulaşan virüs, sizlerden ihtiyacı olan izinleri aldıktan sonra işlemleri belli olmadan yaptığı için basit bir şekilde tespiti zor. Bu tehlikeli virüs ihtiyacı olan izinleri aldığında banka hesaplarının ekran fotoğraflarına, kilit ekranında tuhaf sayı ve bildirimlere sebep olmaktadır.

Yaptığı işlemler bir fidye programına benzese de bu virüsün yapılma nedeni banka hesaplarına ulaşmak  istenmesidir. Bildirimle gelen güncelleme ile alınan izinler aracılığıyla telefona yüklenen bu kötü amaçlı virüs, yükleme bittikten sonra farklı bir uygulamayı da telefona kendiliğinden yüklüyor ve yüklenen diğer ikinci uygulamanın görevi sadece şifrelerinize ve banka hesabınıza erişmek. Önüne gelen herşeyi indirmeyen, dikkatli olanların bu kötü amaçlı virüs maduru olmayacağına dikkat çeken güvenlik araştırmacıları, telefona indirilen uygulamalara ve yapılan güncellemelere dikkat etmemiz gerektiğini söylüyor.

3 yorum:

  1. Banada samsung sistem güncellemeleri adında bir uygulama bildirimi geldi ekrana bende kabul ettim bilmediğimden izinleri verdim bir kaçgün sonra banka aradı telefonunuzda virüs tesbit edilmiştir internet bankacılığı ital edildi dediler telefonunuzu herhanfi bir cep merkezine götürürseniz yardımcı olurlar dediler virüsü temizleyip herhangi bir şubeden başvuru yapmam gerektiğini söylediler tehlikeli yani herşeyi kabul etmemek gerekiyormuş insan başına gelmeden anlamıyor maalesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abi peki nasıl kurtuldun bende de oldu aynısı naptın yani ??

      Sil
  2. Merhaba benim de basima geldi ben o kasar sansli degildim halkbankasinda ki paramizi 3. Sahisa eft yaptilar garanti bankasi uygulamayi engelledi cok ciddi para kaybimiz var ne yapacagim bilmiyorum

    YanıtlaSil