TÜBİTAK Füzelere Arayıcı Başlık

Darbe olaylarından sonra FETÖ terör örgütünden temizlenen ve hala temizlenmeye devam edilen TÜBİTAK, büyük projeler üstlenecek.
tubitak-fuzelere-arayici-baslik
 TÜBİTAK SAGE içinde 'Arayıcı Başlık Teknoloji Geliştirme ve Test Merkezi', Sanayi, Bilim ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü katılımında bir tören ile açılmıştı. Bakan Faruk Özlü, TÜBİTAK ve SAGE’nin diğer tesislerinin, teknoloji geliştirme, üretme, savunma teknolojisinde Türkiye’yi farklı kılma konusunda ciddi bir görev üstlendiğini dile getirdi.
TÜBİTAK SAGE içerisinde 'Arayıcı Başlık Teknoloji Geliştirme ve Test Merkezi' açılışını yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, Ülkemizin son 14-15 senede savunma teknolojisinde üretim ve tasarım konusunda ciddi mesafeler kat ettiğinin altını çizdi. SAGE’de gerçekleştirilen çalışmalar hakkındaki tanıtımı dinleyen ve arayıcı başlık teknolojisi üstüne geliştirilen simülasyon videoyu izleyen Bakan Özlü, SAGE'de büyük projeler yapmaktayız. Bu projelerden ortaya çıkanların üç ürünü şimdi silahlı kuvvetlerdekullanılmaktadır . Son zamanlarda ülkemizin içerisinde olduğu bölgenin güvenliği, ülke dışında ordumuzun yürüttüğü operasyonlar bulunuyor. Bu yürütülen operasyonlarda genelde kendi ürettiğimiz sistem ve mühimmatımızı kullanmaya çalışıyoruz. Bu durum gerçekten çok sevindirici. Çalışmalarımıza devam edeceğiz. TÜBİTAK ve TÜBİTAK SAGE'nin diğer tesisleri, teknoloji yapma konusunda, savunma teknolojisinde ülkemizi büyük kılma konusunda ciddi bir görev üstleniyorlar. Şuan burda görülen çalışmalar bunun ispatı. İnşallah ilerde  de daha uzun menzili olan, yüksek kabiliyetli teknolojiler yapacağız ve bunları kullanacağız' dedi.
tubitak-fuze-roket
 FÜZE TEKNOLOJİLERİ
Burda yapılan simülasyonla uçak veya hava platformuy ile gerçekleştirilecek 6.000 testin gerçekle hemen hemen aynı olduğunu söyleyen Özkan, şunları söyledi:
'Burda 6000 testi tek defada gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu savunma sanayisinde genelde kullanılan bir benzetimci. Burda yapılan tarayıcı başlıklarının simülasyon üstünde testi gerçekleştirildikten sonra hemen hemen gerçek gibi bir fikir elde edilebiliyor, sonrasında yapılan sistem mühimmat ile gerçek hava platformu kullanılarak burdaki çalışmalar kesinleşiyor. 6000 farklı testi burda bir seferde hemen hemen aynı maliyet ile test ediyoruz'
Buna benzer aletlerin çok hassas olması nedeniyle ülkemizde beşi geçmeyen şirketler tarafından üretildiğini söyleyen Özkan, 'Burada hassassiyet ve maliyetler zamanı uzatabiliyor fakat 1,5 sene gibi bir zamanda geniş bir mühendis grubu ile tasarımı yapılabilir. Havadan Akılı mühimmatlar yerde bulunan hedefleri işletim kurallarına göre yön verebiliyor. Arayıcı başlık bulunan füzeler arayıcı başlık bulunmayanlara göre daha hassas nedeni ise füzenin resmen gözü gibi olması. Arayıcı başlık hedefin nerde olduğunu tespit ediyor, ona kilitlenip mühimmata yön veren bir sistem. Kısaca füzeyi gövde diye düşünürsek arayıcı başlık da o gövdenin beyni ve gözü olarak nitelendirebiliriz' dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder