Güneş Enerjili Drone'lar Geliyor

Önceki ay yakıt gereği duymadan dünya turu yapan Solar Impulse 2 uçağının yapımcısı, tamamen güneş enerjisiyle uçacak drone üreteceklerini duyurdu. Yenilenebilir enerji ile drone’ların sürekli havada kalabilmesi planlanıyor. Bu sayede internet ve iletişim hizmetlerinin sağlanmasında drone’ların, uyduları bitirmesi amaçlanıyor.

Yenilenebilir Güneş enerjisi ile çalışan ve geçtiğimiz ay dünya turunu bitiren Solar Impulse 2 uçağının yapımcısı ve aynı zamanda pilotu olan Andre Borschberg, iki sene içerisinde tamamen güneş enerjisi ile çalışan insansız hava aracı drone yapmak istediklerini belirtti.

Andre Borschberg'in yapmış olduğu açıklamada,üretilecek  drone'un altı ay hiç durmaksızın güneş enerjisi ile uçabileceğini ve bu aracın özellikle iletişim ve tarım sektörlerinde kullanılabileceğinin altını çizdi.

Drone'un sunduğu esneklik anlamında uydulara kıyasla daha avantajlı olduğunu belirten Borschberg, 'Ekibimiz olarak tam anlamıyla güneş enerjisi ile çalışacak bir insansız hava aracı üstünde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu araç projesini hemen hemen iki sene içerisinde bitirmeyi amaçlıyoruz.' diye konuştu.

Borschberg, gönderilen uyduların havada sabit olarak kalamadığını ve devamlı dünya etrafında tur atmak mecburiyetinde olduğunu belirterek, 'Drone'lar uyduların aksine sabit kalabilmektedirler. Bunların dışında bu havadaki aracı, istediğinizde yere indirebiliyor, istediğiniz değişiklikleri yapabiliyorsunuz. Bu sayede de uydulara kıyasla çok daha avantajlıdır. Bu araçlar, kullanılan hava trafiğinin 20 km üstünde stratosferde uçabilmektedir.' dedi. 

Airbus, Google, Boeing ve Facebook' da bu aracı üretmek istiyor.

 Dünyadaki çoğu büyük firmanın güneş enerjisi ile çalışan 'drone' yapabilmek amaçlı çalışmalar sürdürdüğünü belirten Andre Borschberg, 'Airbus, Google, Boeing ve Facebook'da tamamen güneş enerjisi ile çalışabilen bir drone projesi üzerinde çalışmalar sürdürüyor. Google ve Facebook, bu güneş enerjili araçlar ile havadan yüksek hızda internet ve uzun alanlı iletişim sistemleri yapmayı hedeflerken, Airbus ve Boeing de ilerde uyduları bitireceği tahmin edilen bu ve benzeri insansız hava araçlarının üretimiyle sektörde kendilerini şimdiden sağlamlaştırma hedefinde.' diye konuştu.

Andre Borschberg, farklı güzergahlarda uçan yenilenebilir güneş enerjili drone'larla yapılacak bir ağ ile hızlı ve kesintisiz internet alanında büyük ilerlemeler olacağının altını çizerek, 'Araçlar bunlardan başka tarım ve iletişimin dışında, hava kirliği coğrafi oluşumlar benzeri konularda da inceleme yapabilir. 6 ayagibi uzun bir süre sürekli güneş enerjisi ile çalışabilecek şekilde üretiliyor.' diye konuştu.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder