Apple şok oldu 13 milyar euro

AB, en büyük şirketlerden teknoloji devi ABD merkezli Apple'ın Avrupa merkezi olan İrlanda'da hükümete ödeyeceği vergi cezasını duyurdu.

Apple (Türkiye)






 Milliyet - Avrupa Birliği [AB] Komisyonu’nda üç senedir devam etmekte olan vergi araştırmasında sonunda bugün karar alındı. Apple şirketinin İrlanda hükümetine suçu tamı tamına 13 milyar euroluk ceza ile ödenecek, aynı zamanda bu bugüne kadar görülmüş en büyük ceza miktarıdır.
Avrupa Birliği, 1991 ve 2007 seneleri arasında Apple şirketi ve İrlanda arasında yapılmış olan vergi anlaşmalarını inceleme altına alarak bu cezayı uygun gördü. Avrupa Birliği'nin verdiği ceza, Apple şirketinin Avrupa'daki yaptığı satışlardan ödemesi gereken verginin çok çok daha azını ödediğini gösteriyor.
Avrupa Birliği Komisyonu bunun yanında Amerikalı teknoloji öncüsünün İrlanda hükümetinden aldığı vergi teşvik yardımının yasadışı  bir teşvik olduğuna karar verdi.
Avrupa Birliği Komisyonu görevlisi olan Margrethe Vestager, üye olan ülkelerin ''seçtikleri şirketlere'' vergi ayrıcalığı yapamayacaklarını, bunun Avrupa Birliği kanunlarına ters olduğunu belirtti. Margrethe Vesgater, 'Soruşturmada İrlanda hükümetinin Apple şirketine yasadışı vergi yardımı yaptığını, bu sayede diğer şirketlerin vermek zorunda olduğu vergiden çok çok daha düşük vergi ödemesine yardımcı oluyor' diye konuştu.
İrlanda hükümeti Maliye Bakanı olan Michael Noonan, karar ile ilgili komisyon ile tam anlamıyla  farklı düşüncede olduğunu açıkladı. İrlandalı Bakan, 'Bu alınan karar beni temyiz başvurusunda bulunmaktan başka bir yola teşvik etmiyor. İrlanda'dan temyiz için yetki başvurusu yapacağım. Bunun yapılması vergi sistemimizi korumak için önem taşıyor' dedi.
Apple firması da, şirketin çalıştığı her ülkede kurallara uygun biçimde vergi yükümlülüklerine uyduğunu belirttir ve kararı temyiz edeceğini belirtti. Apple'ın açıklamasında, 'Komisyon'un araştırdığı dosya Apple'ın ödemiş olduğu vergi miktarından daha çok vergiyi hangi hükümete ödeyeceğiyle ilgili. Bu alınan kararın, yatırım ve yanı zamanda istihdam konusunda Avrupada zarar verici bir etki yaratacaktır' diye konuştu.
Apple şirketinin İrlanda’da hükümet ile özel olarak anlaşmalar yapıp buradaki şirketleri aracılığıyla geçerli kuralların çok daha altında vergi verdiği iddia edilmekteydi.
AB Komisyonu, Amerikan kahve zinciri olan Starbucks ile ünlü Otomobil üreticisi Fiat Chrysler'a Avrupa’daki vergi kuralları sebebiyle ceza vermişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder