Kansere 13 yıl önce erken teşhis yapan, %100 kesin bir test bulundu!

Kansere 13 yıl önce erken teşhis yapan, %100 kesin bir test bulundu!



Birçok hastalıkta olduğu gibi kanserin de önceden teşhis edilmesi oldukça önemli ve hastanın kurtulma ihtimalini çok büyük bir oranlarda yükseltir. Bu teşhisin ne kadar hayati öneme sahip olduğunu bilen ve kanserin daha önceden anlaşılmasını mümkün kılmaya çalışan araştırmacılar, bu ölümcül hastalığı tam 13 yıl önce fark eden ve %100 kesin olan bir test buldular.
Northwestern Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'ndeki araştırmacıların ortak gayretleri ile geliştirilen bu testte, bütün bilgilerimizi saklayan DNA'ın hücre içindeki taşıyıcısı, yani kromozomlar inceleniyor. Taşıyıcıların uç kısımlarında bulunan ve kromozomun korunmasını, yenilenmesini sağlayan telomer adında yapı, bölünmeye devam ettikçe kısalıyor ve görevini tam olarak yapamamaya kadar gidiyor . Araştırmacıların yaşlanmamızın sebebi olarak açıkladığı bu durum, kanser olacak kişilerin saptanması için kullanıldı.



Araştırmalara göre 13 yıl içinde kansere yakalanacak kişilerin telomer boyları, onlardan 15 yaş daha yaşlı olan insanların telomer boylarıyla aynı boyda. Yani kişilerin telomerleri, şu andan 15 yaş daha yaşlı olmaktadır. Bu testin %100 oranla kesin sonuç olduğunu söyleyen bilim insanları, test üstünde çalışmaya devam etmekteler.

Bu yeni testin hayatınızı kurtabilme ihtimali var fakat kanser olup olmayacağınızı öğrenmeyi ister misiniz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder