Yepyeni Bir ASELSAN Teknolojisi TUFAN

ASELSAN'ın yaptığı sesten 6 kat daha hızlı olan TUFAN, elektromanyetik dalgaların itme gücüyle fırlatma yapıyor.

aselsan-tufan-elektromanyetik-top
Saniyede hızı 2000-2500m


ASELSAN, şu an çoğu ülkenin ar-ge aşamasında olan elektromanyetik mühimmat fırlatma teknolojisinde büyük bir yol kat etti ve geliştirmeyi sürdürüyor.

ASELSAN’ın bir yandan da testlerine devam ettiği TUFAN, elektromanyetik dalganın itme gücü sayesinde top mermisini ses hızından 6 kat daha fazla bir hızla hedefe gönderebiliyor.


İtme gücünü kullanıyor
Ses hızından 6 kat daha fazla hıza ulaşabilen TUFAN, bildiğimiz normal toplar ve fırlatma sistemleri gibi patlama gücüyle değil, elektromanyetik dalgaların itme gücü sayesinde fırlatma yapmaktadır.

Normal toplarda ve diğer fırlatma teknolojisinde fırlatılan mühimmat güdümlü veya güdümsüz farketmez patlama sayesinde ateşlenmektedir. Elektromanyetik fırlatmadaysa fırlatılan mühimmat koruyucu bir kılıf ile namlunun içine konuluyor ve namlu çevresinde yapılan elektromanyetik dalgaların itme gücü sayesinde gönderiliyor.



Şimdilik testleri yapılan Elektromanyetik Fırlatma [EMF] sistemi teknolojisi, konvansiyonel patlama-gaz basınçı ile fırlatma teknolojisine nazaran daha iyi olmasının ve fırlatma menzilin artmasıyla birlikte sürtünmenin daha az olması nedeni ile silah sistemininde zarar görmesini önlüyor.

Bir saniyedeki hızı 2000-2500m, buda demek oluyor ki ses hızının neredeyse 6 katını geçen sistem sayesinde, hava araçları ya da balistik füzeler gibi hedefler kolaylıkla vurulabilecek. Şu an ki atış teknolojisi ile top mermileri ses hızının sadece 2.5 katı bir hız ile hedefe gidebiliyor.


Bu Teknoloji TSK'yı Daha da Güçlü Kılacak
ASELSAN, EMT gibi teknolojilerin üretilmesi için çalışmalara 2014 senesinde öz kaynaklarıyla başlamıştı. 2015 senesinde yapmış olduğu başvuruda olumlu cevap almasıyla çalışmalara ASELSAN kendi öz kaynakları ile birlikte TÜBİTAK desteği alınmıştı. Yapılacak olan Elektromanyetik Fırlatma sistemleri ile TSK'nın kimyasal patlayıcı teknolojisi ile konvansiyonel silahlara kıyasla çok daha güçlü silah teknolojisine sahip olması bekleniyor.

ASELSAN teknolojide dünya liderliğine göz dikmiş durumda
TRT kanalında yapılan bir habere göre, ASELSAN'ın geliştirdiği ve ürettiği Elektromanyetik Top Sistemi testleri 2016 sene sonunda başarıyla yapıldı. ASELSAN, Elektromanyetik Fırlatma sistemiyle test faaliyetlerine bu yıl da devam ediyor. ASELSAN, ilerleyen zamanlarda bu konuda geliştireceği teknoloji ile dünyanın gözde üreticilerinden bir tanesi haline gelmeyi amaçlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder