Telefon teknolojisi 2017 yılında ne kadar gelişecek

Akıllı cihazlar artık teknolojide son noktaya yaklaşıyor. Akıllı telefonlardaki ilerlemeler, bilgisayarlara öncülük ederken, bir çok konudaki gelişmenin somutlaştığını kanıtlıyor. Geçtiğimiz sene sadece düşüncede olan çoğu şeyle beraber, 2017 yılında hiç düşünülmeyen gelişmeler de olacaktır. Mesela chatbot yani sohbet robotları, genel olarak herkes için merak uyandırıyor, fakat bu gelişmelerin hayatımızda belli bir yer kazanmaları için biraz süre daha geçmeli. Önümüzdeki kısa dönemlerde daha çok donanım güçlenmelerini göreceğiz.

Akilli-telefon-teknolojisi

Çift kamera herkesin telefonunda olacak

Küçük dijital makinelerin hayatımızdan çıkmasına neden olan akıllı telefonların kameraları. Mobil cihazlarda kullanılan lens özelliğinde gelişmeler ve arka aydınlatma ile müthiş fotoğraflar çekebiliyor. Birebir farksız algılayıcı olan cihazlar arasında, yazılımındaki değişikler çok fazla farklar ortaya çıkarabiliyor. Bu sene, çoğu cihazda çift kameralar kullanılacaktır.

Mesela, Xiaomi ile Huawei, çift kamera kullanılan fotoğraflarda daha fazla ayrıntı ve ışıklı ortamlarda daha düzgün fotoğraflar çekebilen, özel yapım monokrom kamera blunduruyor. LG ile Apple, telefoto görselleri için değişik odak uzaklık özelliğini kullanıyor. Lenovo ve diğerleri, ortam derinliği özellikleri alabilmek için çift benzer kameradan yararlanıyorlar. Bildiğimiz tek kesin özellik ise: Çift kamera kullanan cihazlar, fotoğraf konusunda son noktada. Hepsinin derdi farkını ortaya koyarak vazgeçilmez olmak.


Pil ömrü

Batarya teknolojisi, akıllı cihazların en gelişmeyen kategorisidir. Sürekli bitmeyecek veya daha fazla pil ömrü olacak pil teknolojileri haberlerini alsak da, kısa zamanda pil konusunda yine bir değişme olacağını düşünmüyorum. En azından 2017 yılı için.

Diğer pil konusundaki özellik ise hızlı şarj. Sadece dakikalar içinde %20 şarj doldurmak hayal değil. Fakat en ileri seviye bu gibi görünüyor. Pil nedeniyle zarar veren cihazlar, bu teknolojide daha fazla ilerleme olmayacağının kanıtıdır.


Gigabit hızlar geliyor

Telefonlarda en iyi Wi-Fi performansı veren çipsetler üreten Qualcomm firmasının, Qualcomm X12 LTE çipseti kullanılarak 600Mbps download hızına kadar yükseldik. Yeni keşfedilen X16 yonga seti, büyük olasılıkla 2017 senesinin ikinci döneminde bizlerle buluşacak ve Gigabit hızları göreceğiz. 5G özelliğide, Dünya'da 2020 civarı kullanıma sunulacaktır. Diğer yandan Bluetooth 5.0 çzelliği, 2017 yılında 300m den daha fazla ve daha hızlı veri transferini destekleyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder